Romkinje sa sela – Pirot
148
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-148,bridge-core-3.0.1,non-logged-in,translatepress-en_US,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_600,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_768,qode_header_in_grid,elementor-default,elementor-kit-9,elementor-page elementor-page-148

Naša organizacija je osnovana 2013. godine i sprovodimo aktivnosti  koje  pokreću  pitanja o položaju i višestrukoj diskriminaciji  Romkinja na selu.

 

Žene sa sela su veoma izdržljive i radne. Naš radni dan počinje u 5 ujutro, a završava se u 10 uveče.  Izložene smo svim oblicima nasilja u porodici, ali i diskriminaciji od  okoline. Romkinja na sa sela i dalje nema pravo glasa, prinuđena je  da ide u nadnicu jer nema svoju  zemlju. U najvećem broju slučajeva, nije obrazovana, ne završava škole, nema informacije o tome šta se dešava  u javnosti.  Zna samo za njivu i kućne poslove.  Trpi porodično nasilje. Zato je i  životni vek Romkinje na selu  jako kratak.

 

Odlučile smo da ovo promenimo i da utičemo da naši problemi postanu vidljiviji. Smatramo da se pitanja koja postavljamo  tiču i lokalne samouprave i  državnih institucija. Tiču se i onih koji žive na selu, ali i onih  koji žive u gradu.

Podršku za rad nalazimo u sestrinskim organizacijama Romske ženske mreže,  u čijim aktivnostima redovno učestvujemo kao  organizacija članica.  Radimo u više od 20 sela Pirotskog okruga. Do sada smo organizovale i vodile veliki broj radionica  namenjene Romkinjama na temu  ženskih ljudskih prava, zaštite od nasilja i diskriminacije, kao  i ekonomskog osnaživanja.

 

Neke od članica naše organizacije su svojim radom  uspele da pokrenu sopstveni  posao – proizvodnju cveća i  povrća u plastenicima. Naša vizija  je da sve žene u našoj zajednici uskoro budu vlasnice malog komada zemlje koji mogu da obrađuju.  Zbog toga i postojimo. Ujedinjujemo se da zajedno iznađemo mogućnosti i rešenja da se naši životi unaprede.

Smatramo da Romkinje, kao i druge žene na selu, treba da se uključuju u javni i politički život i time outiču na odluke koje se odnose na njih i njhovu sredinu.  Jasmina Milić (1960-2017), jedna od osnivačica organizacije Romkinje sa sela je bila jedna od prvih Romkinja u Pirotu koje su pokrenule privatan biznis, ali i jenda od privih Romkinja koje su izabrane na funkciju odbornice u nekoj od lokalnih samuoprava u Srbiji.

Nastojimo da u seoskim sredinama promovišemo značaj pravilne  ishrane i zdravih životnih  navika. 

Pored toga, sprovodimo i aktivnosti  postavljanja dečijih i sportskih igrališta u selima u kojima radimo a važna aktivnost nam se odnosi i na promociju čitanja i opremanja seoskih biblioteka.  Organizujemo radionice o pravilnm ponašanju u biblioteci, a trudimo se da sva školska deca na selu  dobijaju i knjege za čitanje na poklon. 

Kontakt:

Telefon:  066 33 44 67                             

e-mail: romkinjesasela@gmail.com