ROMSKI ŽENSKI CENTAR “BIBIJA”
480
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-480,bridge-core-3.0.1,non-logged-in,translatepress-en_US,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,,paspartu_enabled,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_600,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_768,qode_header_in_grid,elementor-default,elementor-kit-9,elementor-page elementor-page-480
 

Romski ženski centar Bibija

Romski ženski centar BIBIJA je osnovan 1998. godine.

Naš cilj  je da probleme sa kojima se susreću Romkinje u svojoj okolini i srpskom društvu učinimo vidljivim.

Bibiju čini 10 aktivistkinja  kao i 10 stručnih saradnica- psihološkinja, pedagoškinja, lekarki.

Misiju ROMSKOG ŽENSKOG CENTRA – BIBIJE čini osnažena romska žena, i osnažena romska porodica, kao i vidljivost ženskih romskih prava, prava na obrazovanje, slobodno biranje partnera, zapošljavanje, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i rad na menjanju pozicije Romkinja i njene porodice u društvu. Naš zadatak je da razumemo i u praksi primenjujemo filozofiju osnaživanja žena. Ovu praksu sprovodimo sa pouzdanjem i kritičnošću.

 

Poseban akcenat dajemo romskoj devojčici i mladoj devojci.

Naš se rad odvija na terenu, u samim romskim naseljima. Baveći se ovim problemom putem radionica, odnosno sastanaka, organizujemo nekoliko grupa žena rukovodeći se principima da situacije koje razmatramo budu autentične, žive, da iskustva osvešćujemo kroz razmenu sa drugima, da doživljaj dobije smisleni okvir i da ga žene-učesnice prihvate i obogate sopstvenim iskustvom.

Teme naših radionica su raznolike, vezane za ženu, njen položaj u porodici, užoj i široj zajenici, odnosi u koje stupa tokom života, zdravlje žene psihičko i fizičko, kao i sva druga pitanja koja ženu interesuju, a nametnu se kao interesantna u toku druženja.

 

Poseban segmenat predstavljaju ženska prava i kako ih oživeti u romskoj zajednici. 

Naš je cilj, želja i zadatak da romsku ženu vratimo njenoj izvornoj snazi, ulozi borca za bolji i kvalitetniji život, da probudimo u njoj svest da samo oslanjajući se na svoje sposobnosti može izmeniti ovaj i ovakav, krajnje nepovoljan, položaj romske žene uopšte. U osnovi svih naših dosadašnjih projekta stoje ženska ljudska prava i kako približiti romskoj zajednici. Najalarmantnija kršenja ljudskih prava beležimo u domenu pravne regulative, obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i nevidljivo nasilje nad Romkinjom. Dosadašnje edukacije koje su prošle članice BIBIJE odnosile su se na veštine vođenja radionice, pisanje projekata, ženska ljudska prava, žensko zdravlje, nasilje u porodici, prevencija konflikta i vršnjačka medijacija. 

Jedan od važnih ciljeva romskog ženskog centra BIBIJA je prevazilaženje nedostatka potrebnih informacija koji se tiču ostvarivanja osnovnih ljudskih, i pre svega, ženskih prava. Nadamo se da će jaz između Romkinja i institucija, stvaran dugi niz godine, aktivnošću našeg centra biti potisnut do njegovog ukidanja.

AKTIVNOSTI našeg centra:

 

  • Psihosocijalne radionice na terenu za Romkinje, na kojima promovišemo ženska ljudska prava, sa posebnom pažnjom  na  pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje,  život bez nasilja  i pravo na slobodan izbor partnera.
  • Besplatno pravno savetovalište za pravne savete i pomoć Romkinjama.
  • Ekonomsko osnaživanje Romkinja kroz organizovanje kurseva za zainteresovane žene kao i pomoć u pronalaženju posla.
  • Edukacija o  ženskim ljudskim i manjinskim  pravima, političkoj participaciji Romkinja u našem društvu, pitanja organizacione strukture ženskih NVO-a, itd.
  • Informisanje o važnim pitanjima za Romkinju i njenu porodicu, kao što su važnost ženskog zdravlja i najčešćim bolestima kod žena i njihova prevencija; informacije o statusu nacionalnih manjina, važnim dokumentima na nacionalnom i međunarodnom nivou,itd.
  • Pomoći u formiranju i osnaživanju mladih ženskih NVO na području Srbije i Vojvodine.
  • Lobiranje i zastupanje na nacionalnom i međunarodnom nivou za unapređenje društvenog položaja Romkinja u Srbiji.

Kontakt:

bibija@eunet.rs 

https://www.bibija.org.rs/