Održan sastanak sa narodnom poslanicom Natašom Tasić Knežević

Predstavnice romske ženske mreže Srbije su se juče,  23. juna 2023. godine, u Narodnoj Skupštini Srbije sastale sa narodnom poslanicom Natašom Tasić Knežević kako bi razgovarale o potencijalnim rešenjima za ukidanje dečijih brakova u romskoj zajednici i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja nad Romkinjama.

Poslanici Narodne skupštine je predstavljen rad Romske ženske mreže, kao i rad nove grupe u okviru ržm, ,Hrabra i samostalna,  sastavljene od 11 visokoobrazovanih Romkinja koje se najviše zalažu za obrazovanje devojčica i preventivu dečijih brakova.

Takođe je bilo reči o učestalom manipulisanju Romkinja koje su žrtve nasilja od strane njihovih nasilnih partnera, kao i o projektu koji se zalaže za brigu i zaštitu Romkinja 50+ godina koje doživljavaju nasilje, podržan od Međunarodnog kluba žena i potrebi da se pronađu alternativni načini zarade za starije žene kako bi bile izašle iz siromaštva i bile ekonomski nezavisnije.

 

Ispred Romsake ženske mreže su ovom sastanku prisustvovale: Slavica Vasić Mitrović i Zorica Stanojević, aktivistkinje Bibija-Romskog ženskog centra, Beograd;  Slavica Lola Vasić, aktivisktinja organizcije Mali princ iz Beograda; Dženet Koko ispred grupe Hrabra i samostalna;  kao i Nataša Savić, predstavnica Međunarodnog kluba žena, Beograd, koja se priključila sastanku.

Narodna poslanica Nataša Tasić Knežević se obavezala da će pomoći u uspostavljanje bolje saradnje sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i Ministarstvom zdravlja povodom konačnog rešavanja statusa zdravstvenih medijatorki. Članice Mreže su dobile poziv da rad Mreže predstave na tribini koju će organizovati Gradska opština  Vračar.

U narednom periodu očekujemo nove sastanke sa predstavnicima iz pomenutih tela.

Rad Romske ženske mreže pratite i na našoj a Facebook stranici .