Sastanak u predsedništvu Republike Srbije na temu mera za unapređivanje položaja Roma i Romkinja

Povodom kampanje „Mesec romskog ženskog aktivizma“ koja se odrzava od 8. marta- Međunarodnog dana žena  do 8. aprila Međunarodnog dana Roma i Romkinja, članice Romsko ženske mreže su, na poziv supruge predsednike Srbije, Tamara Vučić, 19. marta 2024. godine,r azgovarale o najbitnijim problemima sa kojima se Romkinje suočavaju u Srbiji sa visokim zvaničnicima Vlade.

Pored predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, sastanku su prisustvovali i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić Tepavčević. predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine  Dalibor Nakić, direktor Evropskog romskog centra za umetnost i kulturu, kao i članice Romske ženske mreže Srbije.

Jedna od glavnih tema razgovora, su bile su proaktivne i podsticajne mere koje država može da donese u cilju dodatnog osnaživanja Romkinja, kao stuba romske zajednice u našoj zemlji. Predstavnice i predstavnici i delegacije su informisali prisutne o brojnim temama od značaja za Romkinje, posebno u pogledu dečjih, ranih i prinudnih brakova,  nasilja u porodici, ali i mogućnostima za dodatno obrazovanje, zapošljavanje, učešće u organima vlasti na svim nivoima, kao i o merama za podsticanje ženskog preduzetništva. Govoreći o konkretnim predlozima i merama koje bi u znatnoj meri unapredile položaj Romkinja i Roma u Srbiji, sagovornici su razmenili mišljenja o programima poput stipendiranja dece iz socijalno ugroženh porodica, kao i dece sa invaliditetom, dece iz hraniteljskih porodica i dece na domskom smeštaju