Udruženje Romkinja “Amarilis”- Novi Sad
3061
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-3061,bridge-core-3.0.1,non-logged-in,translatepress-en_US,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,,paspartu_enabled,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_600,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_768,qode_header_in_grid,elementor-default,elementor-kit-9,elementor-page elementor-page-3061
 

Udruženje Romkinja "Amarilis"

Udruženje Romkinja “Amarilis” iz Novog Sada je osnovano 2002. godine,  sa ciljem emancipacije i integracije Romkinja i ostvarivanjem ženskih ljudskih prava, generalno.

Amarilis organizuje razne vrste edukacija, istraživanja i okruglih stolova u cilju osnaživanja Romkinja i Roma u Novom Sadu i Vojvodini. Takođe, sarađujemo sa drugim organizacijama i mrežama širom Srbije. Smatramo da je potrebno da se problemi sa kojima se Romkinje suočavaju rešavaju sistemski. Sarađujemo sa donosiocima  odluka u Novom Sadu i zagovaramo mere i aktivnosti za  poboljšanje položaja Romkinja.

 

Tokom 2014.godine smo, u saradnji sa organizacijama Ženski prostor i Bibija, inicirale Lokalni akcioni plan za unapređivanje položaja Romkinje u Novom Sadu.

.

Ponosne smo što smo deo Romske ženske mreže od samog njenog osnivanja i što zajedno sa ostalilm organizacijama i inicijativama ukazujemo na važnost aktivnog uključivanja Romkinja u sve sfere društvenog života. Članice smo i neformalne Romsko ženske mreže Vojvodine, Saveza udruženja Roma Vojvodine i Foruma za Dekadu Roma.

Amarilis je učestvovao u radu  Upravnog odbora Romske ženske mreže Srbije, a u periodu  2021-22 smo kooridinarale njenim radom, a takođe učestvujemo u predstavljanju Mreže na nacionalnim i međunarodnim skupovima.

 

Sarađujemo i sa drugim organizacija širom Srbije, od kojih ističemo dugogodišnju i kontinuiranu saradnju sa Ženskim studijama i istraživanjima u Novom Sadu, kao i sa međunarodnom organizacijom „Spolu“ iz Holandije, na programu integracije i razvoja romske zajednice.

Kontakt:

 

udruzenjeamarilis@gmail.com

+381 (0)63 52 23 42