Saopštenje Romske ženske mreže povodom pogibije deteta romske nacionalnosti i izjave Aleksandra Šapića

Koja je odgovornost gradonačelnika ukoliko se ne bavi pitanjem bezbednosti građana i građanki ravnopravno?

Romska ženska mreža Srbije najoštrije osuđuje izjavu gradonačelnika Aleksandra Šapića povodom rešavanja problema Roma koji žive u nehigijenskim, neformalnim naseljima u Beogradu i tragične smrti jednoipogodišnje devojčice romske nacionalnosti.

Aleksandar Šapić svojim izjavama podstiče predrasude i diskriminaciju prema romskoj zajednici. On je za tragičan događaj, u kome je usmrćeno dete, osudio roditelje i rekao da su neodgovorni zato što tu žive i ne paze na svoju decu. U izjavi je nastavio da okrivljuje Rome koji, po njegovim rečima,  neće da žive u malim sredinama, demoliraju državne i socijalne stanove, kradu, lažu, sakupljaju sekundarne sirovine. Ovim je gradonačelnik još jednom pokazao suštinsko nerazumevanje problema sa kojima se Romi i Romkinje u Srbiji součavaju svakodnevno, svoje lične predrasude kao i činjenicu da ne poštuje ljudska prava i različitost.

Umesto poziva na osnaživanje i integraciju romske zajednice, u medijima smo još jednom dobili poziv na stigmatizaciju i izolaciju zajednice koja već pati od isključenosti, siromaštva i diskriminacije. Posebno je opasna činjenica da taj poziv dolazi od osobe koja je na visokoj poziciji.

Skrećemo pažnju i da niko od zvaničnika nije reagovao na činjenicu da je jednoipogodišnje dete nastradalo ispred kućnog praga, jer je živelo u romskom naselju u kome živi još mnogo male dece.

Naselje u ulici Vuka Vrčevića je nebezbedno iako postoji već oko 40 godina.  Koliko je dece nastradalo u ovom naselju i u drugim nehigijenskim naseljima u Beogradu i Srbiji?  Koliki je broj dece izgorelih u požarima u nehigijenskim naseljima?

Postavljamo pitanje: gde je odgovornost celog društva, države, političkih stranaka? Posebno – gde je odgovornost onih koji vode Grad Beograd i u čijem je mandatu obaveza da Beograd učine bezbednim mestom za život svih građana bez pravljenja razlike po bilo kom ličnom svojstvu? 

Koja je odgovornost gradonačelnika ukoliko se ne bavi pitanjem bezbednosti građana i građanki ravnopravno?

Podsećamo: Republika Srbija od 2005. godine sprovodi program socijalne inkluzije Roma i Romkinja. Za tu namenu je od međunarodnih organizacija dobila milione evra za implementaciju različitih projekata, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Na koji način se ovi programi sprovode ako na odgovornost pozivamo ljude koji žive ispod svake granice dostojanstva?

Skrećemo pažnju na Ustavom garantovanu jednakost svih građana i građanki te podsećamo da je i bezbednost stanovnika i stanovnica podstandardnih naselja podjednako važna kao i bezbednost svih drugih građana i građanki Srbije. Posebno je važno da se događaji u kojima se gube ljudski životi,  posebno životi dece, više ne dešavaju!

Apelujemo na sve odgovorne institucije da što pre počnu sa rešavanjem nagomilanih socio-ekonomskih problema sa kojima se Romi i Romkinje u Srbiji svakodnevno suočavaju, a koji su delimično uzrokovani upravo ovakvim stereotipnim sagledavanjem konteksta i okolnosti u kojima romska zajednica živi!

Zahtevamo od odgovornih da što pre reaguju na rasističku izjavu gradonačelnika i da ga što pre pozovu na odgovornost i zatraže njegovu ostavku. Zakoni Republike Srbije su jasni i ovakve izjave moraju da budu adekvatno sankcionisane!