Trening za mlade Romkinje “Rani brakovi- i naša briga”

Veliki broj romskih devojaka i devojčica i dalje bivaju učene da je optimalno starosno doba za zasnivanja braka (u romskoj zajednici to su pre svega neformalne, vanbračne zajednice) mnogo niža u odnosu na opštu populaciju. Pored onoga što vide u sopstvenoj porodici i romskoj zajednici, i većinska okolina smatra da će se devojčice Romkinje rano udati. Postoji i veliki broj slučajeva gde donosioci  odluka zastupaju stav da je uloga supruge i majke dominanta uloga u životu žene, a posebno  Romkinja, te da obrazovanje ne donosi bitnu promenu u njihovom životu.

Sa druge strane, ključni produkt i promena do koje je dovela Dekada Roma jesu visokoobrazovani kadrovi unutar romske zajednice, čiji kapaciteti nisu u potpunosti iskorišćeni i njihova pozicija u romskoj i široj zajednici nije vidljiva. Iz tog razloga je važno promovisati one koje su buduće nositeljke promena. Vazno je da romske zajednice iz kojih potiču ove devojke prepoznaju da je za devojčice i devojke važno i da budu obrazovane te da taj obrazovni status utiče i na njihovu buduću  ekonomsku nezavisnost, životni stil i društveni status.

Promocija mladih, visokoobrazovanih devojaka je usmerena, kako prema devojkama i devojčicama kojima nedostaju rol modeli, tako i prema njihovim roditeljima. Kroz sprovođenje kampanje za ukidanje prakse dečijih brakova u romskim zajednicama želimo da predstavimo drugačije modele  od ranih brakova i siromaštva.

Vođene idejom da promene najlakše motivišu i nose osobe koje su iskustveno prevazišče izazove, tokom januara 2023. je  formirana grupa „Hrabra i samostalna“. Grupu čini 10 visokoobrazovanih Romkinja koje su pokazale motivaciju za aktivniju borbu protiv ranih/maloletničkih i ugovorenih brakova.

Jedna od tema ovog skupa se odnosila i na iskustva koje učesnice kao  mlade i obrazovane Romkinje imaju i prepoznaju u svom najbližem okruženju. Generalni utisak učesnica je da je stav zajednice prema ranim brakovima podeljen, ali da je i dalje dominanatan stan onih  koji zbog siromaštva i kulta nevinosti podržavaju maloletničke brakove. Jedna od učesnica ispričala je lično iskustvo u razgovoru sa svojom starijom sunarodnicom koja je osporavala važnost njenog visokog obrazovanja i tvrdila da je bolje da se udala mlada i „čestita“ ističući momenat čednosti kao krucijalnu vrednost ženskog deteta. Rekla joj je: „Džaba ti sad tvoja škola. imaš preko 20 godina, nisi ni žena, nisi ni devojka.“ Na pitanje „Pa šta sam onda ja?“ njena sagovornica joj je odgovorila „Pa ti si ništa.“ Iako se u romskim zajednicama povećava broj roditelja  koji podržavaju svoju decu da se obrazuju, ovakvi stavovi usporavaju napredak u pozicioniranju Romkinja u sopstvenoj, ali i široj zajenici. 

Učesnice su rekle:

Značajno mi je bilo da ovo vreme provedem ovde i da čujem više informacija o temi, jer mi je važna i doživljavam je lično. Sve što smo čule bilo je korisno i volela bih da ova grupa traje i da možemo da damo doprinos da se sa praksom dečijih brakova prekine..
Moj utisak je radimo važnu stvar za našu zajednicu. Istovremeno sam uzbuđena i srećna i jedva čekam nastavak našeg zajedničkog rada.